Dělení - šumivá vína
Šumivé víno
Produkt získaný prvotním a nebo druhotným alkoholickým kvašením z čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu nebo vína.
Šumivé víno dosycené oxidem uhličitým
Produkt, který je vyroben ze stolního vína, při otevření nádoby se vyznačuje unikáním oxidu uhličitého, který byl zcela či částečně dodán, v uzavřené nádobě při 20 °C vykazuje přetlak způsobený oxidem uhličitým nejméně 3 bary.
Jakostní šumivé víno - sekt
K výrobě kupáže byly použity hrozny odpovídající kvalitě jakostního vína nebo z jakostního vína. Víno splňuje požadavky Evropských společenství a je zatříděno jako jakostní.
Aromatické jakostní šumivé víno
Při výrobě bylo použito pouze prvotní kvašení. Kupáž z odrůd dle zvláštních předpisů a víno splňuje požadavky na jakost.
Co znamená "Champagne"
K výrobě šumivých vín z oblasti Champagne ve Francii se používají pouze tři povolené odrůdy: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Pomocí „Méthode Traditionnelle“ (název procesu druhotného kvašení) zde vznikají vína různých typů a kategorií. Žádné jiné šumivé víno mimo oblast Champagne nesmí mít na etiketě vyznačen tento název.
Co znamená "Cava"
Španělská CAVA je vyráběná tradiční metodou alias šampaňskou metodou dvojího kvašení v lahvi. Jedná se o prvotřídní kvalitu za přijatelnou cenu. V mnohém se vyrovná pravým Champagne a Cremant z Francie. CAVA je sama o sobě D.O. a je ochranou známkou stejně jako Champagne ve Francii a Prosecco v Itálii. 95% produkce Cavy pochází z Katalánska.
Specifikace: čistá průzračná barva se zelenkavými odlesky. Aroma sušeného ovoce, hlavně jablek Granny Smith. V chuti je to víno vyvážené, harmonické s delikátní chutí žlutých citrusů, pomerančů a nektarinek. Dlouhá dochuť zanechává v ústech svěží dojem.
2. místo v testu Wine and Degustation v prosinci 2011