PEAL a.s. - úvodní stránka

Dělení - tichá vína

Stolní víno

Stolní víno je víno, které může pocházet z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU, a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Je to nejnižší kategorie vín. Nesmí být označeno názvem odrůdy a oblasti. Bývají to většinou vína lehčí se 7-11 % obj. alk., méně extraktivní, vhodná k běžnému stolování.

Zemské víno

Zemské víno je stolní víno, které musí být vyrobeno pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos na vinici nesmí překročit 12 t/ha. Cukernatost hroznů musí být min. 14 °NM. Na rozdíl od stolního vína může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.

Jakostní víno

Na výrobu mohou být použity pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos nesmí překročit 12 t/ha a cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Jakostní víno s přívlastkem

Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Navíc hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu. Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Pokud podíl jednotlivých odrůd je min. 15 %, lze je uvést na etiketě v sestupném pořadí.

Víno s přívlastkem se dělí na jednotlivé druhy

 

Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru

Suché víno

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

Polosuché víno

Víno se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro víno suché, ale nepřesahuje 12 g v litru vína.

Polosladké víno

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro víno polosuché, ale dosahuje nejvýše 45 g na litr vína.

Sladké víno

Víno s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to jak senzoricky tak analyticky. Zpravidla se jedná o víno speciální, určené pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu je u našich tichých sladkých vín nižší (7-11%, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.

Chcete dostávat včas informace o našich novinkách a akcích?

Copyright (c) 2007-2017 PEAL a.s. Všechna práva vyhrazena.

Právní podmínky | Ochrana dat | Mapa serveru | Mapa produktů | Odkazy

Elektronická evidence tržeb EET
Podle zákona o evidenci tržeb je od 1.3.2017 společnost PEAL a.s. povinna vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinna zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Některá jména, loga, design, titulky, slova nebo slovní spojení použitá na těchto www stránkách mohou být, nebo jsou registrovanými ochrannými známkami, servisními značkami nebo obchodními jmény PEAL a.s. nebo jiných subjektů.

Webdesign a programovaní a webhosting: MagicHouse s.r.o.

Prohlašuji, že jsem starší 18-ti let a jsem si vědom, že tyto stránky obsahují informace o tabákových výrobcích.

ANONE

I state that I am over the age of 18 and I am aware that these web pages contain information about tobacco products.

YESNO